Tapas på lufttorkad skinka och bröd

Lufttorkad skinka – ja har man det i kylen, då kan aftonens måltid vara räddad och i stället för att bli katastrof, så blir den en höjdare. Ja du behöver lite småsaker till, en god ost och ett gott bröd. Kanske lite smör. Men skinkan är trots allt det viktiga. Här är ingredienserna för fyra personer.

Ingredienser till Tapas – Pintxos med Lufttorkad Skinka

  • Baguette
  • Smör (kan du välja bort)
  • Lufttorkad skinka
  • Chevré ost

Gör så här

Skär baguetten lite på snedden, så att du får längre skivor än bara tvärs över. Skivorna behöver vara minst en centimeter för att bli bra. Vill du, så bre på ett tunt lager med smör. Ta sedan fram din lufttorkade skinka. Jag har hittat Schwarzwald-skinka i min butik. Du hittar säkert något motsvarande hos dig. Den bör vara ganska salt. Ta en skiva och lägg på. Skivorna brukar vara ganska stora, så du kanske ska dela, så att det räcker. Lägg en skiva Chevré-ost på.

Om du vill så kan du toppa med lite kryddstark sås. Blanda en god soja och krydda upp den med dina favoritkryddor. Håll några få droppar över hela anrättningen. Det får inte vara för mycket, så att det nu tar överhand. Skinkan och osten är huvudsmakerna.

När vi, för ett tag sedan, besökte Baskien och stannade till på en Tapasbar, så stod dessa fat med överdådiga bröd-tapas på många barer. Det var bara att kliva in och se vilken som såg läckrast ut. Ta med sig den och ta något att dricka. Så njuta av stämningen. Vi var i mathuvudstaden San Sebastian, och jag lovar dig, vi gick inte hem en enda kväll och var hungriga, snarare åt andra hållet. Här kan man laga mat, garanterat.

Tapas - Bröd och Schwarzwald - Lufttorkad skinka

Tapas – Bröd och Schwarzwald – Lufttorkad skinka