Tips för att spara pengar på mat

I tuffa ekonomiska tider är det alltid viktigt att se till så att man inte spenderar mer pengar än nödvändigt. Mat behöver man så klart alltid och man ska knappast undvika att äta bara för att man inte har så mycket pengar på bankkontot, däremot bör man undvika onödiga matutgifter. 

Att spara pengar på mat behöver inte innebära att man kompromissar när det gäller att smak eller näring. Däremot finns det andra sätt att se till så att man sparar pengar när det gäller sina matkostnader.

Här är några tips för att hjälpa dig att få din matbudget att räcka längre utan att för den sakens skull sänka kvaliteten på dina måltider.

1. Planera dina måltider

En av de bästa sätten att spara pengar på mat är att planera dina måltider i förväg. Genom att veta exakt vad du behöver för veckans måltider kan du undvika impulsköp och minska matsvinn.

2. Gör matlådor

Att förbereda matlådor för veckan kan spara både tid och pengar. Du kan till exempel laga en stor sats av en rätt och sedan dela upp den i lagom stora portioner för att äta under veckan. Detta är ofta betydligt billigare än att äta ute eller bara laga en portion åt gången.

3. Köp större förpackningar

När det är möjligt, köp större förpackningar med varor som ris, pasta och konserverade varor. Även om storpack är dyrare så blir det i längden billigare än att köpa små förpackningar. 

4. Undvik take away

Även om det kan vara frestande att beställa take away efter en lång dag på jobbet så är det kostsamt med hämtmat. Försök att laga mat hemma så ofta som – gärna som matlådor som nämnts här tidigare – för att spara pengar.

5. Använd säsongens råvaror

Frukt och grönsaker som är i säsong är ofta både billigare och smakar bättre än de som inte är det. Försök att anpassa dina recept efter vad som är tillgängligt för att spara pengar och njuta av färska råvaror. I Sverige är exempelvis potatis och äpplen billiga under sommarhalvåret, under vintern är istället apelsiner och andra citrusfrukter billigare och lättillgängliga. 

6. Använd hela matvaran

Att använda hela grönsaker, inklusive stjälkar och blad, kan hjälpa till att minska matsvinnet och spara pengar. Till exempel kan du använda broccolistjälkar i soppor eller stuvningar, och använda örter som persilja och koriander, inklusive stjälkarna, i sallader och såser.

7. Frys in rester

Om du har mat över efter en måltid så bör du frysa in resterna istället för att slänga dem. Dessa rester kan vara en livräddare när du inte har tid att laga mat eller behöver en snabb måltid.

8. Lär dig att bli bättre på matlagning

Att kunna laga mat från grunden kan hjälpa dig att spara pengar. Färdigmat och halvfabrikat är ofta både dyrare och mindre hälsosamt än hemlagad mat. Genom att lära dig några grundläggande tekniker kan du laga läckra, näringsrika måltider med enkla, billiga ingredienser.

9. Överväg ett samlingslån

Om du har flera smålån med hög ränta kan du överväga att ta ett samlingslån. Detta innebär att du tar ett större lån för att betala av alla dina mindre lån, vilket ofta resulterar i lägre ränta och färre avgifter. Pengarna du sparar på detta sätt kan sedan användas till din matbudget.

10. Använd rabattkuponger och utnyttja kampanjer

Många matbutiker erbjuder rabattkuponger och erbjudanden för sina kunder, speciellt om man är medlem i butikskedjan. Genom att hålla koll på rabatter kan du spara betydande summor på dina matinköp. Kom dock ihåg att bara köpa det du verkligen behöver och kommer att använda, så att du inte köper något du ändå inte kommer att äta eller laga mat av.