Toscansk köttgryta

Bara godsaker från Toscana

Italien och gryta, då ska det i lite vin. Du kan använda i princip vilket vin du vill till matlagning. Enligt Marcus Aujalay, ska du kunna dricka vinet med hyfsad välbehag, då kan du använda det i matlagningen. Här kommer ett recept från Italien, jag minns inte var jag hittade det. Jag har anpassat det lite till mina idéer.

Du behöver dessa ingredienser för åtta personer

3 msk olivolja
900 gram nötkött, fransyska eller Högrev.
1 gul lök
1 morot
1 msk tomatpuré
2 msk kalvfon
2,5 dl rödvin
3 msk mjöl
Salt och peppar

Gör så här med din Toscansk köttgryta

Stek köttet, eller rättare sagt, bryn köttet. När du har färg på alla sidor, häller du i kalvfonden, och vinet. Fyll på med 7,5 dl vatten. Rör om och låt det sedan stå och puttra på svag värme i knappt två timmar. Smaka av och krydda upp om det behövs. Strax innan serveringen häller du i din lökblandning, rör om och smaka av en sista gång.
Skala och koka potatisen i något saltat vatten.
Servera gärna med saltgurka eller rödbetor.

Toscansk köttgryta
Toscansk köttgryta