Tournedos Rossini

Jag var och hämtade kött hos en bonde en bit bort. I lådan fanns bland annat en bit Oxfilé. Den var jag ju tvungen att prova på. Varför inte lyxa till det ordentligt, jag provade en Tournedos Rossini. Den bästa biten från Oxfilén, god så och lite andra tillbehör. Det kan inte gå fel.

Ingredienser till två personer

300 – 350 gr Oxfilé
2 skivor formfranska

Till såsen

1 dl rödvin
1 dl madeira
2 dl kalvbuljon, utspädd
2 msk smör

Tillbehör

Svartpeppar
4 skivor bacon
1 gul lök
150 gr haricots verts
2 msk smör
Salt och paprikapulver

Råstekt potatis

Gör så här:

Börja med såsen. Fräs lite svartpeppar i smör i stekpannan. Häll i vinet, madeiran och fonden. Skumma av och låt det hela sedan puttra tills det reducerats till drygt hälften. Dra av stekpannan.

Gör två runda skivor av formbrödet. Sätt på stekpannan på max och lägg i smöret. När det har tystnat, drar du ner värmen lite, och bryner dina brödskivor. Ta upp och lägg skivorna åt sidan. Hetta upp stekpannan igen med lite nytt smör. Lägg i dina rumsvarma skivor med Tournedos och stek så som du vill ha dom. Ta upp och lägg på var sinn tallrik.

Strimla bacon och skiva löken. Lägg bacon i den varma stekpannan och stek knaprigt. Ta upp och lägg på hushållspapper och låt det rinna av. Lägg i löken i den varma stekpannan och bryn det lite. Fyll på med haricots verts.

Montera:

Börja med att lägga brödet ovanpå Tournedosen. Häll lite sås omkring köttet. Fyll på med bacon, lök och haricots verts. Servera med råstekt potatis, eller kanske du ska festa till ordentligt och tar klyftpotatis.

Det här blev riktigt bra. Köttet var mört och smakade alldeles underbart. Jag har provat några detaljer tidigare, och de har fallit väl ut. Om du hänger med på bloggen, så kommer jag att delge mina försök med detta kött. Det blir mycket gottis framöver, jag lovar.

Tournedos Rossini

Tournedos Rossini