Ugnsstekt hel kyckling, gräddsås och Hasselbackspotatis.

Detta är en riktig klassiker. Kan det vara från 1980-talet, eller? Oavsett vilket, så var det riktigt gott.

Ingredienser:
Kyckling:
En hel färsk majskyckling från Bjärekyckling
1 äpple
Soja
Salt, peppar och dragon

Gräddsåsen:
Spaden från den ugnsbakade kycklingen
2 dl grädde
1 msk Äppelmos
Krydda med salt och peppar

Hasselbackspotatis:
Potatis, gärna en fast sort
Rapsolja
Flingsalt
Ströbröd

Gör så här:
Kycklingen. Gnid in den med soja. Krydda upp med kryddorna. Skala och dela äpplen och fyll kycklingen. In i ugnen på 200 grader. Använd en termometer och den ska visa på 75. Det tar ca 1 timme och 45 minuter.

Gräddsåsen. Ta skyn från den ugnsbakade kycklingen. Vispa i grädden och lite äppelmos. Krydda upp såsen till angenäm stykra. Låt såsen koka upp och låt den sedan puttra några minuter.

Hasselbackspotatis. Skala och skiva, dock inte helt igenom. Lägg potatisen i en ugnsfast form. Pensla med olja och strö över lite flingsalt. In i ugnen i ca 20 min. Ta ut, pensla igen, strö över lite mera flingsalt och även lite ströbröd. In i ugnen igen i ytterligare 20 minuter, eller tills det är en fin färg. Ugnen ska vara på cirka 175 grader.

Servera med äppelmos, minimorötter, Ebbas ärtor, mango chutny, vinbärsgele.

20131020-164215.jpg