Utekök

Utekök

Utekök
Utekök

Utekök


Utekök. Trots att det egentligen bara är maj, så är det dags att damma av uteköket och tända upp brasan. Det är tider av njutbarhet. Bjud in lite kompisar, ta en vända förbi närmaste ICA eller Citygross, och hämta lite grejer som du kan lägga på grillen. Sedan kommer du först in i ditt vanliga kök, där du plockar fram lite tillbehör, som sallad, potatis, lite såser av olika snitt. Du plockar ur ditt kött, rubbar in det med dina goda hemmagjorda kryddor. Du hör hur folk anländer, du förser alla med något gott att dricka. Och så kommer du, aftonens drottning, och presenterar det som serveras. Du känner på grillen att den har exakt den värme du vill ha. Enkelt öppnar du luckan, lägger på köttet och potatisen, kanske är du så långt gången att du grillar grönsaker, också. Du känner hur dofterna sprider sig runt din plats utomhus, dofter som når dina gäster, som liksom smyger in i någon form av grilldvala. Ett leende, sprider sig runt i gruppen, de vet alla hur trevlig denna afton kommer att bli. Det är inte första gången de är på besök hos dig, och sedan du fick ditt kök utomhus, så har det alltid varit kalas som man snackar länge om. Du är mästaren, den obestridlige.

Det börjar bli klart på uteköketNär så dofterna lagt sig, och tiden går, så känner du hur allt börjar bli klart. Du plockar fram dina uppläggningsfat, och lägger upp det som är klart. Ställer det på bänken och ber någon ställa det på bordet. När du bjuder, så rasslar det till, det som fanns på fatet försvinner blixtsnabbt bort på alla tallrikar. Du får tillbaka ett tomt fat, men det gör absolut inget, du kan enkelt fylla på igen. Du har en hel del kvar på grillen. En del vill ha sina bitar genomgrillat, andra vill ha det lite rosa. Du erbjuder alla varianter.

Ett Utekök, en drömSå är det för alla som bor i lägenhet. Jag bor själv i lägenhet. Efter att i stort sett hela mitt liv bott i egen fastighet, har familjen nu valt att placera oss i en lägenhet. Visserligen centralt och så slipper vi allt det som håller en igång om vi har ett eget hus. Där ska det målas och pysslas, gräsmattan ska ansas, häckar ska klippas, och… Du vet, man kan gå ut på altanen, sätta igång uteköket, och bara njuta, kanske en god alkoholhaltig dryck i goda vänners lag, några goda skratt, och… Men nu befinner jag mig i en lägenhet, där jag inte kan ha något utekök. Det är ingen rolig situation, men å andra sidan, det finns så många andra fördelar, så jag tycker vi har gjort ett utmärkt val, då förutom att vi inte kan ha eget utekök, strax utanför balkongdörren.
I Vår förening är det flera som tycker exakt samma sak, vi saknar utekök. För att stilla denna ådra i kroppen, en ådra som lätt kan spricka, och bli ett gigantiskt problem, så har föreningen ställt upp ett antal små utekök, lite här och var inom föreningens gräns. Där kan föreningens medlemmar ta sina grejer, fixa till den där efterlängtade tillagningen och då se till att hela familjen får njuta åtminstone den kvällen. Sådana kvällar kan upprepas ganska många gånger under sommaren. Och det går att använda uteköket även på vintern. Fast då sitter nog gästerna kvar hemma i det egna köket, det som finns i lägenheten. Det blir bara kocken som går ner till uteköket och håller det igång. Det blir då mestadels kocken som får nöjet att utnyttja uteköket, medan gästerna får ta del av resultatet. Lite bonus för alla inblandade parter.