Vaniljdrömmar – det vattnas i munnen?

Det ljuvliga baket, vaniljdrömmar.

Drömmar är bland de bästa kakorna jag känner till. Piffas dessa upp med lite vanilj, ja då är faktiskt den ultimata kaksmaken väldigt nära. I dag är det söndag, och vad passar sig bättre än att du tar dig samman, och ordnar till dessa härliga vaniljdrömmar. Antingen äter du upp alla själv, eller så bjuder du familjen. Vill du bli riktigt populär, ja då bjuder du in grannarna eller tar med kakorna på jobbet. Uppskattat vilket du än väljer.

Du behöver följande ingredienser:

  • 200g smör
  • 5 dl strösocker
  • 1,5 dl matolja eller rapsolja
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 5,5 dl vetemjöl

Gör så här

Blanda det rumsvarma smöret med socker, ordentligt. Häll siden i matoljan. Blanda de torra ingredienserna och blanda slutligen i allt samman så att det blir en mjuk och smidig deg.

Dela upp degen i lämpliga storlekar och rulla ut i stänger. Kubba upp i lagom stora bitar och rulla dessa för hand. Lägg på plåt. In i ugnen i låg temperatur, cirka 160 grader. Det brukar ta upp emot tjugo minuter innan de är klara. Du ska absolut inte glänta på ugnsluckan, då är risken uppenbar att de sjunker ihop.

Ett tips

Under tiden vaniljdrömmarna bakas av, sätter du på en kanna med kaffe. När de nybakade kakorna är klara, tar du ur dom ur ugnen. Häller upp en kopp kaffe och tar med dig två varma drömmer. Sätt dig på lämpligt ställe. ta lite kaffe och så fyller du på med en vaniljdröm. Slut ögonen och känn hur hela din mun fylls av denna ljuvliga smak som kommer av dina småvarma vaniljdrömmar. Kan du dela denna upplevelse, så har du gjort ett riktigt gott jobb. Det finns en liten riskvarning med denna företeelse, nämligen att dina drömmar tar slut. Men det gör säkert inte så mycket, nu vet du ju hur du bakar dom på bästa sätt.

Vaniljdrömmar - ljuvllga kakor

Vaniljdrömmar – ljuvllga kakor