Veteskorpor – Godsaker

Baka lite Veteskorpor idag

Ibland får jag bara för mig att baka. Här är ett klassiskt recept på goda veteskorpor. Jo, jag vet att det är ganska mycket jobb, och det är enklare att hämta en påse i butiken. Ofta är det ingen större skillnad på smaken, men känslan av att ha fixat det alldeles själv, den uppväger. Så varför inte prova någon dag då du inte har en massa annat att göra.

Ingredienser till veteskorpor

 • 2 msk olja
 • 5 dl mjölk
 • ca 1 kg mjöl
 • 150 gr smör
 • 0,5 dl socker
 • 50 gr jäst
 • salt
 • Gör så här

  Ta fram din köksmaskin och häll i oljan och låt jästen lösas upp. Värm mjölken till knappt fingervarmt och häll på. Blanda mjöl, socker och salt. Häll i det i mjölkblandningen. Sist lägger du i smöret. Delar du det i mindre delar så blir det enklare. Kör maskinen tills du får en jämn och smidig smet. Stäng av maskinen och lägg över en handduk. Låt degen jäsa till dubbel storlek.

  Nu har du ett beslut att ta, hur ska dina skorpor se ut? Runda avlånga eller fyrkantiga? Eller du kanske vill ha de som ett hjärta? Gör skorporna som du vill ha dom. Lägg på plåt, ganska nära varandra. Det gör absolut inget om de jäser ihop, de blir bara saftigare då. Baka av bullarna i en ganska varm ugn, ca 225 grader i tolv – femton minuter. Dra av bullarna och ställ dom gärna på galler och låt svalna under en handduk.

  När de är alldeles kalla, delar du bullarna och lägger på plåt igen. In i ugnen igen, nu på mycket svag värme. 50 – 75 grader. Ugnsluckan ska vara öppen, då försvinner fukten lättare. Det tar ett antal timmar att torka skorporna. Du känner på dom när de är klara och torra rätt igenom.

  Servering

  Samla nu familjen och grannarna. Gå ut i trädgården och ställ fatet med dina nybakta skorpor mitt på bordet. Ställ smöret bredvid. Så serverar du kaffe/te/saft. Ta sedan två steg bakåt och säg VarSåGoda. Då kommer du att uppleva lite lycka när du ser hur fatet med dina goda skorpor snart är ett minne blott. (Ja, du måste givetvis plocka undan några för eget bruk, annars kan du lätt bli utan.)