Vindistrikt – Alsace – Frankrike

By Original map: Sting, modifications by Wikialine -

By Original map: Sting, modifications by Wikialine –

I gränslandet mellan Tyskland och Frankrike ligger Alsace, ett distrikt som har varit en korsväg i Europa sedan urminnes tider. Här har Kelter, Franker, Allemanner och framförallt Romare styrt. De senare döpte huvudstaden till Strateburg, vägarnas stad. idag heter staden Strasbourg, och är en annan ”vägarnas stad” nämligen Europas. EU-parlamentet befinner sig här var fjärde vecka.

Området har hela tiden bytt huvudmän och överhöghet. Det är först på 1600-talet, 1648 freden efter 30-åriga kriget, som det blir franskt. Den franska kungen Ludvig XIV, lockade med ”fri jord till de som kunde odla något nyttigt”. Detta skedde första gången 1662, och följdes upp 1682 samt 1687. Det innebar att många duktiga grannar från Tyskland, Schweiz och Belgien strömmade till. Och började odla vin. I det fransk-tyska kriget, med freden 1871 blev området åter under tysk flagg och var så fram till freden efter första världskriget. Sedan dess, 1918, har det tillhört Frankrike, även om det, liksom hela övriga Frankrike ockuperades under andra världskriget.

I samband med freden 1918 infördes Alsace i det franska AOC-systemet vilket innebär att man kunde kvalitetssäkra sina viner.

Provinsen är mest känd för sina endruvesviner. Sorterna Riesling, Gewurtztraminer, Pinot Gris, och Muscat är de fyra viktigaste druvorna. Den första sorten, Riesling anses vara kungen av Alsace. Jag minns inte exakt var jag läste detta, men ”drick etthundra Rieslingviner av hög kvalitet, och alla kommer att vara tydligt olika.” Det ger ju området ytterligare dimensioner och ställer högra krav på odlarna.

Katedralen i Strasbourg - Alsace - Frankrike

Katedralen i Strasbourg – Alsace – Frankrike

Tar du dig till Alsace, så ska du göra det med bil. Väl där har du att välja mellan cykel och bil. Den berömda vinvägen (”La Route des Vins”) har funnits i 60 år. Den är cirka 170 km lång, går ungefär från Strasbourg till Mulhouse, lite väster om dessa städer. Det här är omkring floden Rhen, som så många andra vita viner. Och lova mig nu en sak, ta tid på dig, ta verkligen tid. Du har, förutom de tre stora städerna, Strasbourg, Colmar och Mulhouse alla dessa fantastiska små vinbyar, för att inte tala om alla vingårdar, där många har öppet för små besök, lite vinprovning och kanske några flaskor med dig hem. Allteftersom fyller du skåpbilen med alla läckerheter från området. Sjutton mil, det kan man köra på två timmar, ta lite mera tid på dig, två veckor, minst, kanske två månader. Det finns mycket att njuta av.

 

Andlau, en by i Alsace, Frankrike. By Torsade de Pointes

Andlau, en by i Alsace, Frankrike. By Torsade de Pointes