Wallenbergare

Wallenbergare, kokt potatis, lingonsylt, svart vinbärsgele, pressgurka saqmt en liten grönsallad.

En klassisk Wallenbergare, ursprungligen skapad av Julius Carlsson på 1940-Talet? Jag minns inte exakt när. Den är lika god för det. Här är mitt recept:

Ingredienser:
500 gr nötfärs, gärna mald flera gånger
2,5 dl vispgrädde
3 äggulor
salt och peppar

Gör så här:

Blanda samman allt. Det blir en ganska lös massa. Låt svälla en stund, halvtimme eller så i kylen. Ta fram stekpannan och och lägg i smör. När det tystnat, ta en femtedel av smeten och klicka i stekpannan. Tryck sedan ut så att den är ca 1 cm. Gör på samma sätt med övrig smet. Stek gyllenbrunt. Gör en god gräddsås och servera med kokt potatis och helst rårörda lingon. Jag hade bara hemgjord lingonsylt, och det går lika bra. Njut.