Äpplen

Publicerat den av
Goda äpplen till Äppelkaka

Vem kan undvika en god äppelkaka, när hösten är i annalkande och äpplen börjar mogna. Det går numera utmärkt att skaffa lite äpplev via din lokala butik och skapa någon av dessa äppelkakor lite när som. Som den gamla ölreklamen, i lite omgjord tappning: När smakar en äppelkaka som bäst? Hvargang. Så håll till godo och njut.

Äppelkaka med gott täcke

6 portioner Du behöver
5 äpplen (t.ex. Belle de Boskop)
150 g smör
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Skala och kärna ur äpplena. Skär sedan i klyftor. Ta fram en ugnsfast form, som du smörar lite lätt. Lägg dina äppelklyftor som ett täcke på botten.
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite. Rör i socker, vetemjöl, bakpulver och kanelen. Det blir en ganska fast smet.
Klicka ut smeten över dina äpplen. Sätt in i ugnen, som du har på 200 grader. Det tar omkring 30 minuter innan din magnifika äppelkaka är klar.
Du kan känna med en sticka, äpplena ska vara mjuka. Servera med en klick vaniljglass, eller vaniljsås.

En Variant. Jag gillar ju havregryn, så jag brukar byta ut vetemjölet mot havregryn, inte allt, men åtminstone hälften. Det blir betydligt godare.

Skånsk äppelkaka

Det här är en klassiker av riktiga mått. En kavring blandas med äpplen och lite smör. Till detta serverar man vaniljsås. Det kan knappast bli bättre.

Ingredienser:

700 gram äpplen av den syrliga sorten. Gravenstainer eller kanske Belle de Boskoop. Är du sen på hösten går det utmärkt med Cox Orange.
12 skivor kavring á 30 gram
175 gram smör
4 matskedar strösocker
2 teskedar kanel

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Lägg kavrinsskivorna i en mixer och kör tills det är smulor. Det blir enklast om brödet är några dagar gammalt.
Sätt på stekpannan lägg i smöret, låt det bli lite brynt.
Då kan du lägga i brödsmulorna, dofta över med socker och kanel, och rör sedan om. Låt blandningen steka i några minuter.
Plocka fram dina äpplen. Skala och kärna ur alla äpplen.
Skiva äpplena i tunna skivor.
Plocka fram en springform, ungefär 24 centimeter i diameter. smörj formen med smör. Klipp lite bakplåtspapper och lägg i botten av formen. Lägg därefter din stekta brödmix i formen, Det ska bara bli ett ganska tunt lager i botten. Lägg sedan ett lager äpplen, och varva så till du har lagt i allt. Överst ska du ha ett lager med kavringssmul.

Sätt in kakan i ugnen, 200 grader i omkring en halvtimme.
Känn så att äpplena har blivit mjuka. På slutet täcker du formen med aluminiumfolie. När den är klar plockar du ur kakan ur ugnen, täck den med bakplåtspapper, och ställ den att svalna, gärna med en tyngd över. När den svalnat tillräckligt ställer du in den i kylen och låter den kallna ordentligt.

Servering. Kakan är inte god om den serveras kall. Så ställ den del som du ska servera i ugnen på 150 grader i tio minuter, så att den blir åtminstone ljummen. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Äpplen till Äppelkaka

Fransk Äppelkaka

Åter en äppelkaka med ursprung. Nu vet jag inte hur fransk den här är, men så står det i mitt recept, det som du härmed får ta del av.

Du behöver följande ingredienser:

Toppning

Degen
175 gram smör
3 deciliter vetemjöl eller
1 deciliter vetemjöl och 2 deciliter havregryn
2 matskedar strösocker
Fyllning
700 gram äpplen av den syrliga sorten
0,5 deciliter strösocker
2 matskedar vetemjöl
0,5 teskedar vaniljpulver
1 tesked kanel
Pensling
1 ägg
25 gram smör
2 – 3 matskedar rörsocker

Gör så här:

Se till att smöret är rumsvarmt. Tärna smöret och lägg det i en bunke, med vetemjöl och havregryn, samt strösocker och salt. Arbeta ihop detta till en deg, slå in det i plastfolie och lägg i kylen i minst 30 minuter. Fyllning: skala och kärna ur äpplena. Skär dom i cirka en centimeter breda klyftor. Lägg klyftorna i en skål. Blanda i en annan skål, strösocker, vetemjöl, vaniljpulver och kanel.
Den väl blandade blandningen häller du över äppelklyftorna och blandar även där.
Nu kan du göra på olika sätt. Jag föredrar att ta ut degen, platta till den och lägga den i en springform, 24 centimeter. Jag gör plattan betydligt större än springformen, så att jag kan vika upp kanterna. Sedan lägger jag i äpplena i formen, och lägger över kanterna, men bara lite, de ska inte täcka äpplena.
Innan jag bakar av denna läckerhet, vispar jag upp ägget, och penslar på den delen av degen som är synlig. Därefter åker detta in i ugnen på 175 grader i ungefär en timme. Du känner på äpplena, de ska vara mjuka. Då tar du ur kakan tar bort springformens kant, och låter kakan svalna.
Om du hinner ska du helst servera kakan ljum, då med kall vaniljglass eller vaniljsås.

Äppelkaka i långpanna

Det var väl lite så här farmor eller mormor gjorde, när du besökte henne på landet. En klassisk äppelkaka i långpanna, det var innan springformen kom. Nåväl, här är ingredienserna. Som tur är blir den ganska stor, jag lovar det är många som vill smaka.

Ingredienser:
200 gram smör
3 dl strösocker
4 ägg
2 deciliter vetemjöl
2,5 deciliter havregryn
2 teskedar bakpulver
1 deciliter mjölk
3 – 5 äpplen
2 matskedar strösocker
1 tesked kanel

Gör så här:

Börja med att röra smör och socker så att det blir poröst, och nästan som en liten smet.
Knacka i ett ägg i taget och rör.
Blanda i en egen skål Vetemjöl, havregryn och bakpulver. i smörblandning.
Ta fram en ugnsplåt, lägg bakplåtspapper i botten, och bred ut din deg så att den täcker hela plåten.
Skala och kärna ur dina äpplen. Skär i klyftor och fördela över din deg.
Blanda socker och kanel, och strö det över äppelklyftorna
Dags för ugnen. Du har ugnen på 200 grader och bakar av denna ljuvliga äppelkaka i cirka 30 minuter.
Servera gärna med vaniljglass och eller vaniljsås.

Äppelkaka
Äpplen – bara godsaker

Äppelbullar

Om det förra receptet var en klassiker, så kan jag nog inte säga samma sak om detta, äppelbullar. Men du har förtröstan, provar dessa och du har skaffat dig en ny favorit. Dina gamla kanelbullar blir allt mera sällan gjorda, nu är det bara dessa äppelbullar som gäller. Av detta recept får du omkring 25 äppelbullar.

Ingredienser:

25 gram jäst för söta degar
3 deciliter mjölk
1 deciliter strösocker
1 tesked salt
75 gram smör
9 deciliter vetemjöl, står det i receptet. Jag vill gärna byta ut hälften och ersätta det med havregryn.

Till fyllningen behövs:
100 gram smör
1 deciliter muscovadosocker
2-3 äpplen
1 ägg
50 gram mandelspån
Kanske 100 gram kardemumma, du väljer

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. tillsätt mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Om du vill att det ska jäsa snabbare värmer du upp mjölken innan du blandar i den. Men absolut inte över 37 grader, för då dör jästen. Lägg i smöret, helst i mindre bitar, fyll på med socker, kardemumma, om du vill ha det i degen och vetemjölet om du har delat upp det. Annars häller du i fem – sex deciliter och sparar resten. Kör igång din degmaskin, och låt den gå tills degen känns smidig och är blank. Du kan behöva fylla på med vetemjöl eller havregryn. När degen själv släpper från kanterna är den alldeles utmärkt. Stanna maskinen, lägg en bakduk över bunken och låt den jäsa i omkring 30 minuter, till ungefär dubbel storlek.
Skapa din fyllning: Blanda smör och muscovadosocker, så att du får en slät smet. Vill du verkligen lyxa till det, så maler du 50 gram hasselnötskärnor och blandar i. Skala och kärna ur dina äpplen, och lägg dom i en skål med kallt vatten, annars blir dom bruna, och det är inte vackert.
När degen jäst färdigt, ta upp den och kavla ut den i en fyrkant. Tag fram din fyllning och fördela på degen. Tas upp äpplen, låt rinna av lite snabbt, skiva upp äpplena, och fördela över degen. Rulla sedan ihop degen till en rulle, och skär upp bullarna. Du kan säkert skära dom cirka två centimeter tjocka. Lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
Vispa upp ägget och pensla dina bullar, toppa med mandelspån. Så låter du bullarna jäsa, helst under en bakduk. Du kan pensla bullarna efter det att de har jäst, men då måste du vara lite mera försiktig.
Baka i ugnen cirka åtta minuter i 250 grader. När bullarna får lite färg är de klara. Vill du spetsa till det ännu mera, så doftar du lite florsocker just precis när du tagit ur plåten från ugnen. Florsockret smälter, men det höjer smaken en del.

6 – Äppelsmulpaj

Det här kan vara den godaste smulpajen av de alla. Äppelsmulpaj. Gör en ordentlig sats när du ändå är igång, för den kommer att gå åt, snabbt.

Ingredienser:

6 äpplen av syrlig sort
2 matskedar strösocker
1 tesked malen kanel
saften av en kvarts citron
Smultoppning
2 deciliter havregryn
1 deciliter vetemjöl
1 deciliter mandelmjöl
1 deciliter strösocker
100 gram kallt smör

Gör så här:

Egentligen ska du börja dagen innan med att mäta upp ingredienserna och ställa i kylen över natten. En smulpaj kräver kalla ingredienser om den ska bli bra.
Ta fram en ugnsfast form. Skala äpplen, skiva dessa och lägg i botten på formen, kanske du behöver smöra formen innan du lägger i äpplen. Blanda strösocker och kanel, och strö över. Ta saften av citronen och droppa över äpplena. Under tiden du gör din toppning kan du ställa äpplena i ugnen, som du har på 220 grader. Det tar max fem minuter att mixa ihop toppingen.
Ta fram din mixer, och lägg i alla torra ingredienser till toppningen. Fyll på med smöret, som du har tärnat. Kör mixer en kort stund, så att allt blandar sig, och du får nästan som en mjöl blandning. Kör inte för länge, då tappar du frasigheten.

Till sist tar du du väl blandade toppning och strör över, så mycket som du vill ha. Blir det över, lägg i en påse och lägg i frysen till nästa gång.
Äppelsmulpajen sätter du i ugnen igen, nu cirka 30 minuter. Du ser när den får färg och äpplena är mjuka.
Plocka ut, låt svalna lite, om du kan hålla dig. Servera med en god vaniljsås eller kanske vaniljglass. Gott så att det blir över oavsett vilket du väljer.

7 – Äppelkaka med pekannötter

Man skulle kanske kunna säga att detta är en Äppelpaj, men jag håller fast vid min Äppelkaka, så då får det bli så. Det blir en smulpaj som du ska pigga upp med lite pekannötter.

Ingredienser:

Till toppningen:
3 deciliter vetemjöl
1 deciliter råsocker
1 tesked vaniljsocker
0,5 tsk salt
150 gram smör
Till karamell:
1 deciliter råsocker
2 matskedar vatten
60 gram smör
1 deciliter vispgrädde
Till Fyllningen
4 – 6 äpplen
2 teskedar mald kanel
1 tesked mald kardemumma
60 gram pekannötter

Gör så här:

Helst ska du även i detta recept ha dina ingredienser i kylen över natten, i vart fall de som ska ingå i toppningen
Börja med att skala och kärna ur dina äpplen. Plocka fram en ugnsfast form, eventuellt smörar du den innan du lägger dig dina skivade äpplen. Blanda kanel och kardemumma. strö blandningen över dina äppelskivor. Blanda gärna lite. Ställ formen i den varma ugnen. Under tiden plockar du fram din mixer, häller i alla torra ingredienser och kör en ytterst kort stund, innan du fyller på med det kalla smöret. Kör en liten stund till, så pass att du har fått ihop en bra smulpaj. Nu kan du koka karamellen.
Ta fram bästa stekpannan och lägg i råsocker och vatten. Låt det koka upp till en ljusbrun karamell. Rör i smöret och låt det smälta. Häll på grädden och ge det hela ett uppkok, rör hela tiden, men passa dig, så att det inte skvätter. Det är varmt, och gör rackarns så ont om det träffar dig eller någon annan. När du fått en fin karamellsås, plockar du ut dina äpplen, och ringlar över ungefär hälften av karamellsåsen över äpplena.
Lägg över smuldegen så pass mycket som du vill ha. Blir det över, så fryser du in det till nästa gång. Avsluta med att lägga pekannötterna överst. Sedan in i ugnen och låt det stå där i drygt trettio minuter. Du känner om äpplena är mjuka.
Ta ut äppelkakan och ringla över resten av karamellsåsen.
Servera med vaniljglass, eller vaniljsås.

8 – Äppelkaka med nötter

Åter en delikatess, nu med lite nötter som smaksättare.

Du behöver följande ingredienser:

200 gram smör, rumstemperatur
2,5 deciliter strösocker
3 ägg
4 deciliter vetemjöl
2 teskedar bakpulver
1 deciliter mjölk
2 äpplen
saften av en halv citron
1 deciliter nötter. Blanda som du vill, Pistasch, Cashew, pekan, hasselnötter

Gör så här:

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt röra.
I en annan skål, blanda blanda vetemjöl och bakpulver, och sikta ner det i smörblandningen. Fyll på med mjölken.
Skala och kärna ur äpplen, skiva i tunna skivor, eller klyftor. Pressa citronsaften över klyftorna.
Tag fram en springform, 24 centimeter brukar bli bra.
Smöra och bröa formen. Häll i smeten och bred gärna ut så att den är lika tjock överallt. Tag dina äppelklyftor och stick ner i smeten, så att de blir jämt fördelade.
Hackar dina nötter, och fördela smulorna över äppelkakan.
Baka av i ugn, cirka 175 grader i lite drygt en timme.
Känn med en sticka. Är kakan torr då är den klar. Servera med vaniljsås och kanske en kopp kaffe.

9 – Katarinas Äppelkaka

Du behöver följande ingredienser:
4-5 stora syrliga äpplen. Aroma
0,5 teskedar malen kanel
Knäcktäcke
150 gram smör
2 deciliter havregryn
1 deciliter vetemjöl
1,5 deciliter strösocker
2 teskedar vaniljsocker
3 matskedar ljus sirap
1 nypa flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 155 grader om du har varmluft, något högre om du har en vanlig ugn.
Skala och hacka ner äpplena i små bitar. Ta en springform som du smörar och bröar. Lägg äppelbitarna på botten. Strö kanel.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt havregryn, vetemjöl, socker, vaniljsocker, ljus sirap och en nypa flingsalt.
Blanda och rör om tills du har en fast och seg smet. Klicka över smeten över dina äpplen, så att du får ett täcke.
In i ugnen i omkring 25 minuter, tills täcket har fått en ljusbrun färg, och äpplena har blivit mjuka.
När de har svalnat, servera med en vaniljsås eller kanske lite vaniljglass.

Det blev en del recept, och det beror på att jag bara älskar allt som har äpplen i sig. Numera har vi inga äppelträd att tillgå, för vi har ingen trädgård. Vi har flyttat till lägenhet, och då kan jag sakna äpplen. Jag får vackert fråga kompisar som ännu bor kvar i villor, om jag kan få knycka någon kasse med äpplen, jag behöver min ranson av äppelkaka, det kan inte undgås. Ibland blir längtan för stor, då köper jag några äpplen i butiken. Då blir det kalas.

10 – Tunn äppelkaka

Jag vet inget bättre namn på denna delikatess. Tunn äppelkaka blir det för att du ska helst ha äpplen med tunna skal. Du behöver följande ingredienser:

2 äpplen med tunna skal, helst svenska
1 citron
150 gram smör
2 deciliter strösocker
2 ägg
2 deciliter vetemjöl
2 teskedar bakpulver

Till toppning:
pärlsocker och kanel

Gör så här

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Har dina äpplen tjocka skal, så kan du skala och kärna ur dom, skär sedan äpplen i tunna klyftor, och lägg det i kallt vatten. Plocka fram citronen, och skölj den noga. Riv sedan skalet och samla det i en liten skål.

Jag hoppas du har plockat fram ditt smör, så att det nu är rumsvarmt. rör smör och strösocker så att du får en smidig deg. Tillsätt äggen och skapa även nu en smidig deg.I en annan skål blandar du vetemjöl och bakpulver samt ditt rivna citronskal.Blanda i allt samman i smördegen, och gör en smidig smet.

Plocka fram en springform, som du smörjer och bröar eller så lägger du bakplåtspapper, som täcker hela formen. Häll i smeten och fördela den jämt över hela formen. Plocka upp äppelklyftorna och låt de rinna av lite på en handduk. Stick sedan i alla dina klyftor i smeten. Avsluta detta med att strö pärlsocker och kanel över allt.

Stoppa in kakan i ugnen. Det tar omkring 40 minuter, du känner med en sticka. Plocka ut kakan när den är klar, och låt den svalna innan du serverar den, gärna med en vaniljsås eller en klick vaniljglass. Om du väljer vaniljglass, då får kakan vara lite ljummen, så att glassen smälter en del.